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Dear Mr. Romach: 

MAR 0 4 2014 

1200 New Jersey Avenue, SE 
Washington, D.C. 20590 

This is a response to your January 1 7, 2014 email requesting clarification of the Hazardous 
Materials Regulations (HMR; 49 CFR Parts 171-180) with regard to the applicability of 
security plans in§ 172.800. Specifically, you ask whether subsidiary hazards should be 
considered when determining the applicability of the security plan requirements for shippers 
and carriers. In your email, you describe a shipment of a large bulk quantity of "UN2920, 
Corrosive liquid, flammable, n.o.s.," with a primary hazard of Class 8, packing group II and a 
subsidiary hazard of Class 3, packing group III. 

In accordance with§ 172.800(b), each person who offers for transportation or transports a 
hazardous material in a quantity indicated in paragraphs (b )(1) through (b)( 16) must develop 
and adhere to a security plan. In § 172.800(b ), a "large bulk quantity" refers to a quantity 
greater than 3,000 kg (6,614 pounds) for solids or 3,000 liters (792 gallons) for liquids and 
gases in a single packaging. 

In regards to a large bulk quantity of"UN2920, Corrosive liquid, flammable, n.o.s., 8, 3, II," 
with a primary hazard of Class 8, packing group II and a subsidiary hazard of Class 3, packing 
group III, a security plan would not be required, as there are no corresponding applicability in 
§ 172.800(b) for this material. Unless specified in paragraph (b) of this section, the 
applicability for security plans refers to the primary hazard of a material or the definition of a 
hazard class. 

I hope this information is helpful. If you have any more questions, please do not hesitate to 
contact this office. 

Sincerely, 

Robert Benedict 
Chief, Standards Development 
Standards and Rulemaking Division 



January 17,2014 

Mr. Charles Betts, Division Director 
Standards and Rulemaking (PHH-10) 
U.S. Department of Transportation 
Pipeline and Hazardous Materials Safety Administration 
East Building, 2nd Floor 
1200 New Jersey Ave., SE 
Washington, DC 20590 

Dear Mr. Betts: 
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I am writing to request a Department of Transportation (DOT) interpretation concerning the 
applicability of a DOT Security Plan in 49 CFR 172.800(b )( 6). 

Question: Would shipping a large bulk quantity of UN2920, Corrosive liquid, flammable, n.o.s. 

with a primary corrosive hazard (8, II) and subsidiary flammable hazard (3, III), which is 
assigned overall classification of 8(3), II when using the precedence of hazard table in 49 CFR 
173.2a(b), be required to have a DOT Security Plan? The :flashpoint of this material is 120°F. 
Even though the overall packing group of the hazardous material is PGII due to the Class 8 
hazard, the Class 3 hazard is actually PGIII. 

Based on verbal guidance provided by Neil Suchak in DOT Standards Development, he stated 
that the applicability of the Security Plan is based on the Primary Hazard Class of the hazardous 
material and only considers the Subsidiary Risk for those materials in 49 CFR 172.800(b )( 4) and 
(b)(14). 

Please confirm that in determining DOT Security Plan applicability for the 8(3), II scenario 
described above, a DOT Security Plan would not be required. 

I would appreciate your assistance with this question. 

Sincerely, 

Andrew N. Romach 
Regulatory Compliance Manager 
URS Corporation 

URS Corporation 
1600 Perimeter Park Drive Morrisville, NC 27560 
Tel: 919.461.1220 
Fax: 919.461.1371 
andy.romach@urs.com 


